Ook voor de huurtoeslag geldt de beslagvrije voet

Diverse kantonrechters hebben het onlangs bevestigd. De beslagvrije voet geldt ook voor de huurtoeslag. Dat betekent dat een beslag op de huurtoeslag moet worden beperkt als de beslagvrije voet wordt overschreden.

Alleen de verhuurder mag beslag leggen op de huurtoeslag. Meestal gebeurt dit bij huurachterstanden. De huurtoeslag of het niet uitbetalen ervan moet volledig worden verdisconteerd in de berekening van de beslagvrije voet. De huurtoeslag is bedoeld voor de betaling van de lopende huur, en niet in de eerste plaats voor de betaling van een huurachterstand.

Vele duizenden burgers hebben last van beslag op de huurtoeslag. Hun rechtspositie is hiermee aanzienlijk versterkt.

Zie ook: Rechtbank Midden-Nederland, afdeling kanton; beschikking d.d. 13 december 2013, 13805 GD/4243

2 gedachten over “Ook voor de huurtoeslag geldt de beslagvrije voet

  1. admin Bericht auteur

   Geachte heer, mevrouw,

   Als u in het buitenland woont, geldt de beslagvrije voet niet automatisch. U moet deze – zo nodig bij de kantonrechter – inroepen. Nadat u de wettelijke beslagvrije voet heeft ingeroepen kan deze alsnog voor u in het buitenland gaan gelden. De wettelijke bescherming geldt dan uiteindelijk (evt. na een rechterlijke uitspraak) ook voor u. Mijn ervaring is, dat de deurwaarder de beslagvrije voet onder dreiging van een procedure wel wil toepassen, als er een correcte regeling wordt afgesloten.

   Mocht u verder vragen hebben, dan sta ik u ter beschikking.

   Met vriendelijke groet,
   Bert Bakker,
   advocaat
   bakker@rblaw.nl
   030-243 86 96 / 06 – 55 33 52 92

Reacties zijn gesloten.